Een egeltje in de tuin? Denk hier goed om!
- Geplaatst op
- Door Sharon Holt
Het najaar is begonnen. De dagen worden langer, kouder en natter. Wellicht dat jouw jaarlijkse stekelige vriend weer op bezoek is of je hebt net een egeltje gevonden in je tuin. Moet je iets doen of kun je iets doen voor het beestje?
Slakken op het menu
Als we te maken hebben met een zeer warme en droge zomer, dan is de kans groot dat een egel moeilijk voedsel kan vinden. Om een voorraad aan te leggen alvorens in winterslaap te gaan wordt dan lastig. Vandaar dat het zeer belangrijk is om jouw tuin egel hierin te ondersteunen. Dit kun je doen door ze een beetje eten en water te geven. Restjes eten stellen egels op prijs met een beetje rund- of kippenvlees erdoor, een gekookt eitje of kattenbrokjes. Deze stekeldiertjes zijn eigenlijk alleseters! Niets is onsmakelijk: slakken, krekels en rupsen gaan er makkelijk in. Maar pas op met fruit,melk en slakkengif, daar kan een egel niet goed tegen.
Lekker slapen
Een winterslaap houden kan lastig zijn voor de egel. Weersinvloeden zijn hier de oorzaak van. Te denken valt aan veel wateroverlast, extreme kou, weinig voedsel en vijanden. Om een egel de winter door te helpen, kun je een plekje voor het beestje creëren. Dit egelhuis is hier een prachtige uitkomst voor. Deze mand biedt ze de mogelijkheid om veilig de winter door te komen. De egels zitten droog, voelen zich geborgen en hebben de mogelijkheid tot voortplanting.
De egel bereidt zich voor
De voorbereidingen die de egels treffen zijn in oktober al in volle gang. Een egel is in oktober al bezig met het maken van een nest. Soms zijn dat niet de meest praktische plekken waar egels dat doen. Te denken valt aan composthopen, garages en kassen. Een egelhuis is in die zin heel efficiënt en gewenst. Zo weet jij ook waar de egel zich bevindt!
Egels zijn zeer flexibel. Mocht het zo zijn dat je het egelhuisje op een later moment wilt verplaatsen, dan is dat geen probleem. Een egel weet de plek terug te vinden. Het is raadzaam om het huisje wel te laten staan tussen maart en september. De moeder egel is dan namelijk bezig met de opvoeding van haar jongen.
Onder een dekentje van bladeren
Een rijkelijk begroeide en beschutte omgeving is wenselijk rondom het huisje. Voorkom rotting van het huisje door er een tegel onder te plaatsen. Vul het egelhuisje met dorre bladeren en takjes en strooi er bladeren en takken op. Dit zorgt voor isolatie. Mocht het weer erg onstuimig zijn, dan kun je er iets opleggen. Bijvoorbeeld een zwaar stuk stof, een lichtgewichtige mat of een fijnmazig gaas. Houd de ventilatiekoker wel open.
Het is verleidelijk om te kijken of het huisje bewoond is. Dit is geen goed plan. Ben je nieuwsgierig of je inderdaad een egel in je tuin hebt, let dan goed op hun sporen. Bladeren kunnen verschoven zijn, er liggen uitwerpselen, pootafdrukken in het zand of het eten wordt gegeten.
Mini checklist voor een egeltje in de tuin:
-
1. Zorg voor voedsel en water
-
2. Geef de egel rust en nestruimte
-
3. Dek vijver, zwembad of wildrooster af
-
4. Pas op met slakkengif en eten waar de egel niet tegen kan