Slakken houden van milde, vochtige omstandigheden. Het grootste deel van hun leven verblijven ze onder de grond, als het vochtig is komen de slakken ook boven de grond.
Let op: geen levering naar België.
Wat zijn slakken?
Slakken zijn tweeslachtig, dit wil zeggen dat elke slak zowel mannelijke als vrouwelijke voortplantingsorganen heeft. Na de paring kunnen beide slakken enkele honderden eitjes produceren. Vaak leggen ze hun eitjes in kleine groepjes van enkele tientallen eitjes op een beschutte, vochtige plaats. Eén slak kan wel 500 eitjes leggen. Dit betekent dat één slak dus zomaar 250.000 ‘kleinkinderen’ kan produceren. De eitjes zijn wit doorschijnend en komen ongeveer drie weken later uit. Na twee maanden zijn de jonge slakken volwassen en kunnen ze zelf eitjes leggen.
Niet alle slakken leggen hun eitjes op hetzelfde moment waardoor er te allen tijde slakken van verschillende groottes (oftewel leeftijd) aanwezig kunnen zijn. Toch veroorzaken slakken de meeste schade in het vochtige voorjaar (vooral na een milde winter) en het najaar.
Hoe herken je schade van slakken in de bodem?
Slakken eten in de bodem vooral dood organisch materiaal, maar ook wortels van planten en gras.
Hoe herken je schade van slakken in planten?
De aanwezigheid van slakken is te herkennen aan de slijmsporen, daarnaast vaak aan vraatschade aan hosta’s, stokrozen, dahlia’s en aardbeien.
Wanneer zijn slakken actief?
Slakken kunnen niet goed tegen de zon, daarom zijn ze vooral ’s avonds en ’s nachts actief als het donker en goed vochtig is. Overdag komen ze vooral tevoorschijn na regenbuien.
Hoe slakken natuurlijk bestrijden?
Aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van slakken. In de bodem gaan aaltjes actief op zoek naar de slakken. Wanneer ze deze hebben gevonden, dringen ze binnen via een natuurlijke opening, de verdikking op de rug van de slak. Eenmaal binnen beginnen de aaltjes zich te vermenigvuldigen. Een aangetaste slak is dan ook te herkennen aan de opgezwollen plek, ook wel mantel genoemd, deze zit achter zijn kop. Enkele dagen na het ontstaan van de opgezwollen plek, stopt de slak met eten waarna hij zal sterven. Dit proces blijft zo doorgaan, zolang er voldoende slakken (voedselbronnen) zijn voor de aaltjes. En de bodemtemperatuur niet te laag wordt.
Natuurlijk vijanden van je plaag: aaltjes
Plagen hebben natuurlijke vijanden zoals aaltjes (nematoden). Zet je die goed in, dan ben je gauw van de slakken af. Zonder natuur en milieu te belasten.
Toepassingsperiode aaltjes tegen slakken: maart t/m oktober
Wat zijn aaltjes?
Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes. Ze zitten van nature in de bodem. Het zijn dé natuurlijke vijanden van verschillende plaaginsecten of de larven ervan.
Hoe werken aaltjes?
Aaltjes dringen hun prooi binnen. Die prooi wordt als voedselbron en broedkamer gebruikt, waardoor de prooi binnen een paar dagen dood gaat.