Zie je kleine, zwarte vliegjes bij je planten? Waarschijnlijk zijn het volwassen varenrouwmuggen. Je vindt varenrouwmuggen op vochtige plaatsen. Je ziet varenrouwmuggen daarom veel in kassen, maar ook bij sierplanten in de woonkamer zoals orchideeën. De varenrouwmug legt zijn eitjes tussen de wortels van planten. Schade merk je vooral aan zaailingen, verspeende planten en stekken. Bij een gebrek aan ander organische materiaal, eten de larven van de varenrouwmug hiervan. Omdat de larven zich minimaal verplaatsen, zie je de vraatschade vaak alleen op bepaalde plekken.
Let op: nu met gratis vliegvanger bij aanschaf van aaltjes tegen varenrouwmug! Deze actie is geldig t/m 31 december 2024.
Wat zijn larven van de varenrouwmug?
De larven van de varenrouwmug (ook wel rouwvlieg genoemd), zien er uit als langwerpige 'wormpjes'. Ze zijn ongeveer 3 á 4 mm en hebben een glasachtig lichaam. De volwassen varenrouwmug is een kleine mug van 2 tot 3 mm lang. De vleugels hebben een v-teken aan het einde. Het mugje heeft een zwart-bruine kleur en lange poten. De eerste tekenen van de plaag herken je vaak aan de aanwezigheid van de volwassen varenrouwmuggen.
Wanneer is de varenrouwmug actief?
Larven van de varenrouwmug tref je mogelijk het hele jaar. De larven leven waar het vochtig is. Ecologisch verantwoord bestrijden met aaltjes kan gelukkig ook het hele jaar, zolang de omgevingstemperatuur maar minimaal 10 °C is.
Hoe larven van de varenrouwmug bestrijden?
Natuurlijk vijanden van je plaag: aaltjes
Plagen hebben natuurlijke vijanden zoals aaltjes (nematoden). Zet je die goed in, dan ben je gauw van de larven van de varenrouwmug af. Zonder natuur en milieu te belasten.
Toepassingsperiode aaltjes tegen larven van de varenrouwmug: gehele jaar, mits de bodemtemp. 10 graden is.
Wat zijn aaltjes?
Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes. Ze zitten van nature in de bodem. Het zijn dé natuurlijke vijanden van verschillende plaaginsecten of de larven ervan.
Hoe werken aaltjes?
Aaltjes dringen hun prooi binnen. Die prooi wordt als voedselbron en broedkamer gebruikt, waardoor de prooi binnen een paar dagen dood gaat.