Wat is een pissebed?
Pissebedden (Isopoda) behoren tot de kreeftachigen (Crustacea). Pissebedden zijn dus geen insecten. Pissebedden zijn oorspronkelijk zeedieren. Ze hebben de zee verlaten maar hebben hun kieuwen behouden. De kieuwen bevinden zich in de pleopoden, een soort van pootjes in het achterlijf. Deze pleopoden worden nog steeds gebruikt om zuurstof op te nemen uit hun omgeving. De kieuwen moeten voor een goede werking wel vochtig blijven. Dit is dan ook de reden dat je pissebedden met name op vochtige plekken tegenkomt. Denk hierbij aan kelders, onder stenen of in de strooisel laag. Je vindt pissebedden vaak in groepjes omdat ze zo minder water verliezen door verdamping.
In Nederland leven een kleine 40 verschillende soorten pissebedden. De pissebedden behoren tot de grootste bodembewoners die in ons land zijn te vinden. Hun lengte varieert van enkele millimeters bij geboorte tot 2 centimeter voor een volwassen individu. Vrouwtjes dragen na de paring enkele tientallen eitjes met zich mee in een broedbuidel die zich tegen haar borst bevindt. De jonge pissebedden blijven nadat ze uit hun eitjes kruipen ook nog enige dagen veilig in de broedbuidel zitten. Jonge pissebedden lijken sterk op de volwassen exemplaren maar hebben slechts zes paar poten en zes rugsegmenten. Na enkele vervellingen komt hier een rugsegment en een paar poten bij en zijn de dieren volwassen. Pissebedden kunnen ongeveer twee jaar oud worden.
Wat zijn de vijanden van de pissebed?
Pissebedden hebben tal van natuurlijke vijanden waaronder muizen, egels, kikkers, spinnen, kevers. In Nederland komt de gewone pissebed (Porcellio scaber) zeer algemeen voor in tuinen, onder bloempotten, achter schors en in kelders. De gewone pissebed leeft van plantaardig materiaal zoals rottend hout en bladeren. Dit wordt aangevuld met eiwitten uit mest, schimmels en bacteriën. Wanneer pissebedden in grote getale aanwezig zijn, kunnen ze zaailingen en ander levend plantmateriaal eten, maar de schade blijft vaak beperkt. Ook de verschillende oprol pissebedden (Armadillidium spp.) zijn een opvallende verschijning. Wanneer ze gevaar ervaren rollen ze zich op als een perfect balletje om zichzelf te beschermen.
Pissebedden zijn bekend voor het geven van overlast in kassen of bij de opslag van voedsel. Kenmerkend aan pissebedden is dat ze in grote groepen leven. Daarnaast leggen ze het gehele jaar door eitjes, waardoor het gehele jaar schade kan blijven ontstaan. Vooral binnen merk je dit. Buiten wordt het richting de herfst telkens moeilijker voor de pissebed om te overleven omdat ze koudbloedig zijn.
Hoe ziet een pissebed eruit?
Hoe leven pissebedden?
Een pissebed zie je vooral op vochtige plekken. Vaak zie je de pissebedden lopen in de kelder, wc of badkamer. Buitenshuis zijn pissebedden vaak te vinden onder bloempotten of als ze zich verschuilen onder bladeren, puin, stenen of tegels. Ook in de kas vind je ze vaak. Vooral daar kunnen ze voor problemen zorgen. Gelukkig bestrijd je pissebedden op een natuurlijke én effectieve manier met een aaltjesval.
Hoe pissebedden natuurlijk bestrijden?
Natuurlijk vijanden van je plaag: aaltjes. Plagen hebben natuurlijke vijanden zoals aaltjes (nematoden). Zet je die goed in, dan ben je gauw van de pissebedden af. Zonder natuur en milieu te belasten.
Toepassingsperiode aaltjes tegen pissebedden: gehele jaar, mits bodemtemp. 12 graden is.
De werken van aaltjes
Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes. Ze zitten van nature in de bodem. Het zijn dé natuurlijke vijanden van verschillende plaaginsecten of de larven ervan. Aaltjes dringen hun prooi binnen. Die prooi wordt als voedselbron en broedkamer gebruikt, waardoor de prooi binnen een paar dagen dood gaat.