Door middel van het insectenhotel creëert u een plek waar insecten veilig kunnen verblijven. Een plek waar nuttige insecten, zoals: vlinders, bijen en kevers samen komen. Het insectenhotel is gemaakt van natuurlijk materiaal en ziet er decoratief uit.
Veel insecten zijn voor mens en milieu heel nuttig; ze bestuiven bloemen en zorgen voor een ecologisch evenwicht door schadelijke insecten te bestrijden. Daarnaast maken insecten een belangrijk deel uit van de ecologische kringloop, ook in de tuin!
Plagen en vele verstoringen van het natuurlijke leefgebied van bijvoorbeeld wilde bijensoorten en gaasvliegen heeft het aantal natuurlijke nest- en overwinterplekken aanzienlijk verminderd. In Nederland worden enkele bijensoorten met uitsterven bedreigd!
Het Insectenhotel biedt nuttige insecten in de zomer een nest- en rustplaats en in de koude maanden een geschikt winterkwartier. De nuttige insecten nestelen zich naar hun eigen behoeften in een van de verschillende ‘kamers’.
Gebruiksaanwijzing insectenhotel
Het Insectenhotel in een zonnige, wind- en regenbeschutte plek, ten minste op kniehoogte, neerzetten of ophangen. Het beste kunt u daarbij de voorkant van het Insectenhotel richten naar het zuiden, zuidwesten of zuidoosten. Het is de bedoeling, het Insectenhotel in de winter te laten staan, anders worden de nuttige insecten voortijdig uit hun nest gedreven.
Bewoners insectenhotel:
Lieveheersbeestjes
Het lieveheersbeestje nestelt zich het liefst in dichte, natuurlijke materialen. Ze zijn zeer effectief in het bestrijden van de bladluizen in de tuin. Ze zijn voornamelijk overdag actief en gebruiken het Insectenhotel als overnachtingsplek. Daarnaast gebruiken ze het hotel voor de overwintering.
Metselbijen
De holtes in het hout bieden de ideale broedruimte voor de metselbij. Deze wilde bijensoort legt haar eitjes in een holte en metselt deze vervolgens dicht. Als de bijen uitgekomen zijn, knagen ze in het voorjaar hun weg naar buiten. Volwassen metselbijen en hun larven voeden zich met stuifmeel en nectar, die ze uit planten uit de omgeving halen. Het is daarom belangrijk om veel verschillende bloemen, bomen en struiken in de tuin te plaatsen. Bijzonder geliefd zijn vroegbloeiers zoals de hyacint en de bloesem van appels en aardbeien.
Graafwespen
Graafwespen gebruiken plantafval en afgeknipte takken als nestplaats. Ze zijn uiterst nuttige helpers in de strijd tegen bladluis, cicaden en bladkeverlarven. De graafwespen graven rechte gangen in het merg van de plantenstengels en zetten daar hun kroost af.
Vlinders
Dagvlinders, bijvoorbeeld de citroenvlinder, dagpauwoog, kleine vos en admiraal gebruiken het insectenhotel als winterverblijfplaats en als onderdak bij slecht weer. In de winter zoeken de vlinders koele ruimtes uit en overwinteren zij in gaten.
Wilde bijen
Wilde bijen, zoals diverse soorten maskerbijen, vinden in holle stelen onderdak en een geschikte nestelplaats. Maskerbijen zijn, zoals veel wilde zomerbijen, dol op veel verschillende (inheemse) plantensoorten zoals korenbloemen en voedt zich van hun nectar.
Gaasvliegen en lieveheersbeestjes
Bij elkaar liggende natuurlijke materialen trekken in het bijzonder gaasvliegen en lieveheersbeestjes aan. Gaasvliegen voeden zich met bladluizen, trips en wolluizen en ook met honingdauw en nectar. Geliefd zijn ook kruiden als bijvoorbeeld peterselie, venkel en selderij. Ze maken het hele jaar gebruik van het Insectenhotel als schuilplaats.
Verpakking: 1 insectenhotel, klaar voor gebruik.