Bladluis bestrijden
- Breed werkingsspectrum
- Werkt snel en zeer effectief
- Gaasvlieg tegen bladluizen
- beperkt leverbaar
- Larven van lieveheersbeestjes
- beperkt leverbaar
...en bomen vormen weer jonge blaadjes. Binnen een paar weken staat alles vol in het blad. Ook uw fruitbomen. Als u echter wat beter kijkt, dan ziet u talloze kleine insecten op de takken en bladeren zitten. Het blad kleurt geel, vervormt en valt af. Wat is er aan de hand?
Bladluis bestrijden op fruit
De kans is groot dat u te maken heeft met bladluizen. De bladluizen vormen een zeer grote groep. Het is daarom niet mogelijk om op deze pagina aandacht te besteden aan specifieke soorten die schade veroorzaken aan fruit. Er zijn wel enkele bekende soorten die vaak voorkomen in boomgaarden, moestuinen, kassen en siertuinen. De groene bladluis, groene appeltakluis en bessenbloedblaarluis bijvoorbeeld. Bladluis bestrijden op fruit is mogelijk met onze luizen bestrijdingsmiddelen. Deze middelen kunt u gebruiken voor de bestrijding van alle soorten bladluizen!
Hoe kunt u bladluizen herkennen?
De ene bladluis is wat eenvoudiger te herkennen dan de andere. Sommige soorten zijn zwart of bruin gekleurd terwijl weer anderen groen zijn. Er zijn echter ook witte, rode en zelfs paarse bladluisjes. De luizen zijn vaak niet groter dan 5 mm en hebben een peervormig lijfje. Bladluizen zitten vaak in groepjes tussen het blad en de stengel van groene planten, struiken of bomen. Ze verspreiden zich echter meestal over de gehele lengte van de stengel en vestigen zich vooral op de top van de plant, in de buurt van de jonge bladeren. Daar zijn ze verzot op.
Schade door luizen op appel, peer en kers
Luizen op de appel, peer of kers zuigen sap uit de bladeren waardoor de groei van de plant geremd wordt en hij minder of geen vruchten meer ontwikkelt. De bladeren kleuren geel (chlorosis) en vallen na verloop van tijd af. De luisjes kunnen óók schadelijke virussen overbrengen. Die virussen brengt de luis in de plant tijdens het opzuigen van het plantensap. Met hun snuit dringen ze door tot in de cel en daarin laten ze 'giftig' speeksel achter. Bij een ernstige besmetting kan necrosis optreden. De plant sterft dan af. De bladluizen scheiden daarnaast een zoetige substantie uit waardoor schimmelgroei kan ontstaan.
Bladluis bestrijding
Kies bij voorkeur voor een biologische bestrijding van de bladluis. Bijvoorbeeld met Ecostyle Insect-Go 400 ml (spray) of Luxan Luizenspray tegen luizen 500 ml (concentraat). Een nieuw, ecologisch product speciaal voor luizen op fruit is BSI Top Resist Groenten & Fruit 900 ml (concentraat). Hiermee bouwt een plant een goede afweer op tegen zuigende en bijtende insecten. Dit middel kunt u het beste preventief toepassen!
Natuurlijke vijanden van bladluizen
- Sluipwensen;
- Gaasvliegen;
- Galmuglarven;
- Insectenetende tuinvogels.