Bloedblaarluis bestrijden
- Werkt ook tegen buxusmot
- Voorheen Decis
Daarom wordt hij ook wel de 'bessenbloedblaarluis' genoemd. Als teler van bessen weet u waarschijnlijk wel dat bessenstruiken weinig onderhoud nodig hebben. Ook zijn deze sterke struiken goed bestand tegen plagen en ziekten. De bloedblaarluis kan echter in het voorjaar zowel rode- als witte- en zwarte bessen aantasten.
Bloedblaarluis bestrijden
Bloedblaarluizen leggen hun eitjes op de struik en deze overwinteren vervolgens om in het voorjaar uit te komen. De luisjes tasten het jonge gebladerte aan. Oudere luizen verhuizen naar oudere bladeren. De bloedblaarluis bestrijden is noodzakelijk indien er sprake is van een plaag. Anders komt de ziekte het jaar daarop weer terug!
Herkenning van de bessenblaarluis
U kunt de bessenblaarluis zeer eenvoudig herkennen. De aanwezigheid van rode blaren op de bladeren is een teken dat de bessenbloedblaarluis aanwezig is op uw bessenstruik. Aan de onderzijde van de opgezwollen plekken bevinden zich gele luizen. Deze piepkleine luisjes zijn geelgekleurd en zijn met het blote oog nauwelijks waar te nemen. Let daarom vooral op de aanwezigheid van rode blaren. Deze vallen direct op.
Schadebeeld
Op de bladeren én op de bessen zelf zal al vrij snel een plakkerige laag ontstaan. De bloedblaarluizen scheiden namelijk honingdauw af. Dit is een zoetige, plakkerige substantie en een ideale voedingsbodem voor de roetdauwschimmel. Een schadelijke schimmel die de bessen aantast.
Bestrijding bloedblaarluis met Pyrethrum
Bij een plaag is het raadzaam om onze Pyrethrum te bestellen. Dit bestrijdingsmiddel gebruikt u alleen bij een ernstige aantasting. Want een nadelige bijkomstigheid van dit biologische bestrijdingsmiddel is namelijk dat het óók andere (nuttige) insecten doodt. Goede resultaten bereikt u ook met de bestrijdingsmiddelen die u op deze pagina ziet staan. Koop bijvoorbeeld Bayer Garden Decis Insectenbestrijding 1 l spray of Ecostyle spruzit-r
Niet nodig te bestrijden bij milde aantasting
Sommige kwekers van bessen vinden het niet nodig om te grijpen naar een bestrijdingsmiddel indien er sprake is van een milde aantasting. Zij plukken bij een milde aantasting van bessenstruiken beschadigde/aangetaste bladeren eraf. Daarmee voorkomen bessenkwekers dat de luisjes zich verspreiden.