Cicade bestrijden
- Breed werkingsspectrum
- Werkt snel en zeer effectief
Zowel de jonge nimfen als de volwassen cicaden zijn te herkennen aan drie gelede poten en goed ontwikkelde ogen. De cicade bestrijden is belangrijk. We leggen u op deze pagina uit waarom.
De cicade bestrijden met Luxan luizenspray
De meeste soorten cicaden zijn met het blote oog nauwelijks waar te nemen. Ondanks dat het een schadelijk insect is en de cicade sierplanten zoals de fuchsia kan aantasten, gaat de meeste aandacht bij tuinliefhebbers en telers van gewassen toch uit naar andere soorten insecten zoals wantsen en plantenluizen. En dat is opmerkelijk. Want cicaden wilt u liever niet aantreffen op uw planten. Cicaden produceren grote hoeveelheden spuug dat zich vormt tot een schuimnest (koekoeksspuug). In deze nesten ontwikkelen zich de nimfen.
De schuimnesten komt u tegen op zowel gecultiveerde als op wilde planten. Bestel onze Luxan platenspray tegen insecten voor cicade bestrijding en behandel daarmee uw aangetaste planten effectief! De aanwezigheid van de cicade kunt u herkennen aan witte, ruwe spikkelvorming op de bovenkant van het gebladerte.
Schade cicaden op fuchsia en andere sierplanten
Cicaden leven vooral op siergewassen maar ook op wilde planten. In Nederland is vooral de fuchsia als sierplant gevoelig voor aantasting. Cicaden hebben bij telers van bloemen een zeer slechte reputatie opgebouwd. Ze veroorzaken 'brandplekken' op de bladeren. Dit zijn wittige of bruinige plekjes. Dit is een verkleuring van het blad en het wordt veroorzaakt door het leegzuigen van het bladgroen door de insecten. De meeste cicaden zijn groen gekleurd.
De larven leven met name aan de onderkant van het blad. Door de schade aan de bladeren kunnen planten worden geremd in hun groei. Het proces van fotosynthese wordt belemmerd. Daarnaast verspreiden deze schadelijke planteninsecten plantenziektes.
Schade aan plantenwortels door nimfen
De nimfen van cicaden zijn al even schadelijk. De cicade duikt in zijn stadium als nimf in de bodem en aldaar zuigt het aan de wortels van de plant. Ze leven vaak meerdere jaren ondergronds voordat ze, eenmaal ontwikkeld tot volwassen cicade, tevoorschijn komen. Cicaden komen direct uit het ei als nimf. Ze kennen geen tussenvorm als larve zoals vlinders en kevers die kennen.