Elzenhaantje bestrijden
- Breed werkingsspectrum
- Werkt snel en zeer effectief
Ze kunnen veel schade aanrichten. De gedrongen kevertjes worden zo'n 6 tot 7 mm lang en ze hebben een prachtig, glanzend blauwzwart pantser. De elzenhaantje larve is al even vraatzuchtig en deze larven zijn zwart gekleurd. Op het ruggetje bevinden zich 2 rijen met behaarde wratten. Meer over de levenswijze, het schadebeeld en de elzenhaantjes bestrijden leest u hieronder.
Informatie over het elzenhaantje
De wetenschappelijke naam van het elzenhaantje is Agelastica alni. Deze kevers zijn familie van de bladhaantjes. Deze kever komt vooral veel voor op de els. Maar ook de wilg, hazelaar, populier en enkele fruitbomen vallen aan dit vreetinsect ten prooi.
Leefwijze van de kevers
De kevers leven in de wintermaanden onder de grond. Bladeren zijn ook een geliefde schuilplek. Vanaf april tot en met juni komt u ze tegen op de bladeren van verschillende bomen maar vooral op die van de els.
Elzenhaantje bestrijden
Het is belangrijk om te weten dat een elzenhaantjes plaag zeer lastig te bestrijden is. Ook is het voorkomen van overlast niet eenvoudig. Aangezien zowel de kevers als de larven aan de bladeren knagen, krijgen de bomen een flinke knauw en dat komt hun conditie en weerstand niet bepaald ten goede. Vooral jonge, pas aangeplante boompjes moet u extra in de gaten houden. Gelukkig zijn de meeste bomen wel bestand tegen wat schade en herstellen ze zich vanzelf weer.
Hoe kunt u het elzenhaantje bestrijden? Laat de natuur allereerst z'n werk doen! Probeer zoveel mogelijk vogels naar uw tuin of boomgaard te lokken. Kevers en larven zijn een bron van proteïnen en een smakelijke maaltijd voor merels, eksters, spreeuwen en andere gevederde vrienden. Bij een ware elzenhaantjes plaag kunt u nog altijd gebruik maken van onze biologische bestrijdingsmiddelen zoals Luxan Delete vloeibaar 20 ml of Bayer Garden Pyrethrum Natria spray 400 ml. Ruim bovendien afgevallen bladeren altijd op. U kunt daarmee een nieuwe generatie kevers voorkomen.
Schade door larven elzenhaantjes leren herkennen
Zowel de larven als de kevers vreten gaten (rond of langwerpig) in de bladeren. We noemen dit ook wel 'venstervraat'.