Wilgenhoutrups
- Breed werkingsspectrum
- Werkt snel en zeer effectief
Wilgenhoutrups
Misschien is een rups niet het eerste waar je aan denkt als je gaten in de onderstam van een loofboom ziet zitten. Toch kan dit het werk van een wilgenhoutrups zijn. Deze rups kan ruim 10 cm groot worden en wel 1 cm dik! Een behoorlijke rups dus en met zijn roodbruine kleur en geelwitte onderkant valt hij ook redelijk op. Hoe bestrijd je de wilgenhoutrups en hoe voorkom je ze?
Gevolgen wilgenhoutrups
De wilgenhoutrups bestrijden is geen eenvoudige klus. Veelal wordt aangeraden om de boom om te zagen. Dit is ook verstandig op het moment dat de boom breukgevoelig is geworden. Als de boom nog stabiel is en er lichte vraatsporen zijn te zien van de wilgenhoutrups, dan kun je de rups nog bestrijden met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Alleen jonge rupsen eten aan de zachte en beschadigde delen van de onderstam. Oudere rupsen kunnen namelijk ook gezonde bomen gaan aantasten. De gevolgen van de aanvreting kun je herkennen aan ovalen en grote openingen. Veelal ruikt het naar azijn en kun je (nat) houtpoeder zien. Een wilgenhoutrups produceert een azijnlucht omdat ze op die manier het hout beter kunnen verteren.
De rupsen kunnen ruim 3 tot 4 jaar in dezelfde boom leven. In deze jaren is de rups in staat geweest om gangen te vreten binnenin de boom. Zodoende ontstaat er niet alleen een gevaarlijke situatie, maar hoeft het in de eerste jaren ook niet direct zichtbaar te zijn. Bomen waarin de wilgenhoutrups voornamelijk zit zijn de wilg, populier, iep, els, es en de notenboom.
Wilgenhoutrups bestrijden
Als de rupsen in de stam zitten, is het helaas niet meer te bestrijden. Op het moment dat er sprake is van een lichte aantasting, kun je overwegen om een natuurlijk bestrijdingsmiddel te gebruiken, zoals een hardnekkig concentraat. Andere belangrijke tips om de wilgenhoutrups te bestrijden is de maaischade aan de stam af te dekken met wondbalsem. Plant daarnaast minder vatbare soorten als het algemeen bekend is dat wilgenhoutrups in die regio veel voorkomt.