De sluipwespen behoren tot de kleinste insecten op aarde. Volwassen sluipwespen zijn minder dan een halve millimeter groot en met het blote oog dus bijna niet te zien. De sluipwespen parasiteren de eitjes van motten en voorkomen zo dat het eitje kan uitgroeien tot een rups. De sluipwespen zijn hierbij niet erg selectief en leggen hun eitjes in de eitjes van vele verschillende motten en bladrollers.
Sluipwespen kunnen het best worden ingezet tegen:
- Koolrupsen (de eitjes van de koolmot, het groot koolwitje, klein koolwitje en de kooluil)
- Aardrupsen (eitjes van de gewone worteluil grote worteluil en de gewone velduil)
- Verschillende plagen in fruitbomen (eitjes van o.a. de fruitmot, pruimenmot en vruchtbladroller)
- Eitjes van de buxusmot
De sluipwespen leggen hun eitjes in de eitjes van motten. Een geparasiteerd eitje verkleurt zwart. Grofweg 10 dagen later groeit er een nieuwe sluipwesp uit dit ei, die vervolgens op zoek gaat naar nieuwe eitjes om te parasiteren. De sluipwespen leven dan nog enkele dagen en voeden zich in deze periode met nectar en honingdauw. Voor mensen zijn deze sluipwespen niet gevaarlijk. De totale levenscyclus van deze sluipwespen is rond de 2 weken.
Toepassing en temperatuur:
De sluipwespen ontwikkelen zich wanneer de temperatuur ten minste 15 °C is maar hoe warmer het is, hoe beter de sluipwespen hun werk doen. De optimale temperatuur ligt tussen de 23 °C en 28 °C.
Leverbaar in de periode: april-september
Let op: geen levering naar België.
Hoe herkent u (eitjes van) motten?
Rupsen zijn de larven van vlinders en motten. Rupsen zijn vraatzuchtig en kunnen flink wat schade veroorzaken in de siertuin, moestuin en aan fruitbomen. Dit gaat vaak ten koste van de oogst en de sierwaarde van de tuin. Wanneer je de motten ziet vliegen, dan hebben ze hoogstwaarschijnlijk hun eitjes al gelegd en is het tijd om deze eitjes te bestrijden. Wanneer je vraatschade ziet van de rupsen, is het bestrijden met sluipwespen helaas niet meer mogelijk.